Pressemeddelelse

Sundhedsudspil har den rigtige retning

Regeringens forslag til sundhedsreform har det helt nødvendige fokus på mere nærhed og lighed i sundhed. Det er vigtigt og rigtigt, siger FOA’s formand, som dog lufter en række bekymringer.

”Det er helt rigtigt set, at vi skal have mere lighed og nærhed i sundhed. Jeg kan se mange steder, hvor regeringen har lyttet til os i FOA, og det gør, at jeg vender mundvigene opad”, siger Mona Striib, forbundsformand for FOA.

Regeringen foreslår konkret, at en række opgaver rykker rundt mellem regioner og kommuner og 17 nye sundhedsråd, der skal sikre, at borgerne ikke bliver tabt mellem de forskellige enheder i sundhedsvæsenet.

”For os at se er opgaven at rykke sundhedsvæsenet tættere på den enkelte borger. Det gør vi ved at skabe de bedste rammer for de forskellige medarbejdergrupper, således at de borgere, der har brug mange forskellige sundhedsmæssige tiltag, får de allerbedste ydelser. Det handler om helhedspleje,” siger Mona Striib.
”Det er også vores håb, at det kan give en bedre styring af den vigtige præhospitale indsats.”

Regionssammenlægning kræver at der lyttes til medarbejderne

Centralt i regeringens nye udspil til sundhedsreform er en sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden til en stor region, der dækker næsten halvdelen af danskerne.

”Det vigtigste er ikke, hvor man slår stregerne på kortet, men at vi gør op med uligheden på sundhedsområdet. I det område hvor vi har højest velstand, har vi flest læger og speciallæger. I yderområderne er der længere mellem snapsene. Hvis en ændring i antallet af regioner kan rette op på det, så må det være sådan”, fastslår Mona Striib, og fortsætter:

”Men jeg må også sige, at hold da op, hvor er det en stor region, man får skabt øst for Storebælt. Det kan være svært at se, hvordan det rimer på nærhed. Hvis den øvelse skal lykkes, så kræver det, at man lytter og får medarbejderne med hele vejen.”

Den oversete psykiatri

Mona Striib peger også på et område, hun mener mangler i regeringens udspil.

”Jeg er meget bekymret for, at psykiatrien og hele det specialiserede socialområde er overset i reformforslaget. Jeg hører, at der kommer en god plan til efteråret. Det håber vi sandelig, er rigtigt. Det er der meget stort behov for,” mener Mona Striib, der nu vil gå konstruktivt ind i arbejdet med regeringens udspil:

”Det er et omfattende forslag, der også efterlader en række spørgsmål. Dem kommer vi til at stille, samtidig med, at vi deltager i drøftelserne. For FOA’s medlemmer og for de borgere, som de hver dage møder ude i virkeligheden, handler det om mere nærhed, større sammenhæng og høj faglighed”, siger Mona Striib.

Mona Striib 

Forbundsformand

Mobil: 23 41 41 98