FOA: Færre børn bør føre til flere uddannede voksne

Af: Kim Henriksen, sektorformand, FOA

Lukning af børnehaver og vuggestuer. Nedlæggelse af dagplejer. Byggerier bliver standset. Landet over gennemgår kommunalbestyrelser, hvilke muligheder de har for at spare på børneområdet.

De første dagtilbud er allerede sendt til tælling, ligesom de første opsigelser er delt ud.

Kommunernes problem er, at danskernes lyst til at stifte familie ikke er fulgt med statistikernes forventninger. For bare få år tilbage lød eksperternes kig i krystalkuglen, at der her i Danmark ville blive bragt 63.000 børn til verden i 2022. Men det bebudede babyboom udeblev. Forudsigelsen skød omkring 5.000 børn over målet. Og i dag er prognosen for antal fødte i år 2030 også nedjusteret med cirka 8.600 børn.

Automatreaktionen fra de lokale politikere er, at de må finde steder at skære ned. For selv om det offentlige umiddelbart sparer penge, når der fødes færre børn, bliver udgifterne til det enkelte barn dyrere. Mange faste udgifter, som eksempelvis er knyttet til bygningerne, falder ikke, fordi der bliver indskrevet færre børn i det enkelte dagtilbud.

Mange kommuner vil formentlig være fristede til at reducere udgifterne ved at skære ned på mængden af pædagogisk personale. Vi har set det før ved faldende børnetal, især i årene 2011-2014. I de år gik det hårdt ud over dagplejerne, hvoraf en stor del blev opsagt, selv om dagplejen blandt mange forældre er det foretrukne dagtilbud. Men i stedet for at skære i personalestaben på grund af det aktuelle faldende børnetal, vil det være langt klogere at sende de selvsamme medarbejdere på uddannelse.

Vi har brug for at have kvaliteten i vores børns dagtilbud. Det var også den klare konklusion i den kvalitetsundersøgelse af dagtilbud for 0-2-årige, som regeringen havde bestilt, og som vi fik resultatet af sidste år. Og en af vejene til at løfte kvaliteten er at øge andelen af uddannede. Andelen af ikke-uddannede på daginstitutionsområdet, altså pædagogmedhjælpere, er i dag omkring 37 procent. Blandt dagplejere er det omtrent 8 ud af 10, som ikke har en pædagogisk uddannelse.

I FOA hører vi ofte fra pædagogmedhjælpere og dagplejere, at de ikke kan få lov at tage uddannelsen som pædagogisk assistent – en erhvervsuddannelse, som de, der har mere end to års erfaring på området, kan tage på under et år. Afslaget har hidtil lydt, at der ikke er tid til at sende dem på uddannelse. Til det har efterspørgslen på pædagogisk personale i kommunerne været for stor. Men når der nu er færre børn end forventet, bør det så afgjort kunne lade sig gøre. Uddannelsen og de nyuddannede pædagogiske assistenter har allerede fået ros i en evaluering, som Børne- og Undervisningsministeriet stod bag i 2022.

Så også af den årsag, giver det god mening at uddanne endnu flere. Da kan vi samtidig glæde os over, at uddannelsen fra 1. august endda bliver udvidet, så de studerende får styrket deres kompetencer i forhold til at støtte børn og andre med særlige behov eller diagnoser. Faktisk står vi lige nu står vi med en gylden mulighed for at få hævet kvaliteten i det pædagogiske arbejde.

Bragt i Avisen Danmark, den 14. juli 2024