Kaare Dybvad Bek vil have flere par som Jingle og Per. Men han bør sikre, at Jingle kan tage en uddannelse

Vi skal have flere lykkelige kærlighedshistorier som den, Kristeligt Dagblad i avisen fredag kunne fortælle om Jingle og Per Sørensen.

Af: Pia Heidi Nielsen, sektorformand og Helena Mikkelsen, fagpolitisk ordfører, FOA


I hvert fald, hvis det står til udlændige- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), som på grund af dalende fertilitet og ditto børnetal maner til større anerkendelse af ægteskaber mellem danske mænd og asiatiske kvinder.

Parret har også en fin fortælling, og det er ubestrideligt lykkeligt, hver gang to mennesker finder kærligheden - og dejligt, når kærligheden finder vej - også på tværs af landegrænser og kulturer.
Men vil bliver nødt til også at påpege over for Kaare Dybvad Bek, at der er malurt i bægeret i det sydsjællandske pars historie. For Jingle Sørensen, der er uddannet social- og sundhedshjælper, vil gerne uddanne sig videre til social- og sundhedsassistent. Men det kan hun ikke.

Jingle vil nemlig gerne have dansk statsborgerskab, og for at få det, skal man have været i fuldtidsbeskæftigelse i tre år og seks måneder ud af de seneste fire år. I dén beregning tæller uddannelse stadig ikke med i beskæftigelseskravet. Det gælder på trods af, at vi som samfund har hårdt brug for flere netop social- og sundhedsassistenter.

I FOA kender vi til en lang række sager, hvor udenlandske kvinder helt absurd har mistet deres opholdsgrundlag og har måttet rejse til deres hjemland, netop fordi de tog en uddannelse inden for social- og sundhedsområdet. Det gjaldt også, selvom de var en del af en dansk familie.

Som et værn mod de urimelige sager har vi i Danmark siden den 1. juli haft en uddannelsestilknytningsordning. Den sikrer, at man ikke mister sit opholdsgrundlag, mens man tager en af de faglærte eller videregående uddannelser, som står på en såkaldt positivliste. Det skyldes, at man så bagefter ventes at kunne arbejde inden for et af de områder, hvor samfundet mangler arbejdskraft. Men selve tiden, man bruger på uddannelsen, tæller stadig ikke med i optjeningen af de nødvendige tre et halvt års beskæftigelse.
Kaare Dybvad Beks appel i Kristeligt Dagblads serie ”Europas tomme vugger” handler om, at vi skal have flere asiatiske kvinder hertil og anerkende tværnationale ægteskaber, så vi kan få flere børn. Men så bør vi så sandelig også give dem, der kommer hertil, den anerkendelse at lade den tid tælle med, som de bruger på at uddanne sig til det danske arbejdsmarked. Så de kvinder, som man godt kan se for sig være med til at bære fremtidens generationer, kan få et statsborgerskab og ikke skal risikere at være her i landet på usikre vilkår. 

Bragt i Kristeligt Dagblad, den 21. august 2024