Sektorformand Tanja Nielsen, Social- og Sundhedssektoren i FOA

Dansk Erhverv og FOA: Vi skal have gjort helhedsplejen hel og ikke halv

Hvis ydelser under sundhedsloven ikke indgår i helhedsplejen, får borgerne ikke den kontinuitet og selvbestemmelse, som netop er ældreaftalens centrale ambition, skriver Tanja Nielsen og Tony Bech.

Af: Tanja Nielsen, sektorformand, FOAs Social- og Sundhedssektor og Tony Bech, branchedirektør for velfærd og samfund, Dansk Erhverv


Regeringen og aftalepartierne bag ældreaftalen fortjener ros.

For lad det være sagt med det samme: Ambitionerne i ældreaftalen er gode, og vi kigger potentielt ind i en fremtidig ældrepleje med markant større selvbestemmelse for borgeren, større fagligt handlerum til medarbejderen og større lokalt ledelsesrum i de enkelte plejetilbud.

Men én torn har sneget sig ind på stilken af fremtidens helhedspleje. Opgaver og ydelser visiteret på baggrund af sundhedsloven mangler.

Det betyder, at vi ikke får samlet opgaverne således, at der kommer færre forskellige medarbejdere hos borgerne, og at borgerne kan opleve mindre sammenhæng i plejen.

Lad os for alt i verden undgå det.

Mister kontinuitet og selvbestemmelse

I Dansk Erhverv og FOA opfordrer vi til, at alle de opgaver, der i dag løses i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen, kommer med i helhedsplejen, så borgeren kan få netop helhed i plejen.

Det kræver, at der bliver fulgt op på ældreaftalen, så den enkelte leverandør – både den kommunale og den private – skal levere hele plejepakken og ikke kun en lille del af de opgaver, der løses hos borgerne.

Som ældreaftalen ser ud nu, betyder det helt konkret, at borgeren, der i fremtiden modtager helhedspleje hos én leverandør, kan blive tvunget til at vælge en anden leverandør til at hjælpe med sårplejen eller til at give medicin.

Det hænger ikke sammen med ambitionen om kontinuitet, færre fagpersoner hos de ældre og mere selvbestemmelse for de ældre.

Borgeren i centrum

Efter vores bedste overbevisning er borgeren ligeglad med, om hjælpen er tildelt efter service- sundheds- eller ældrelov.

Borgeren skal med rimelighed kunne ønske sammenhæng og høj kvalitet i ydelsen. Det sikrer vi bedst ved, at også ydelser efter sundhedsloven indgår i helhedsplejen.

Det giver ikke længere mening at skelne mellem ældrepleje og sundhedsvæsen 
Det kan nemlig både øge sammenhæng i borgerens pleje på tværs af lovgivninger, skabe mere effektiv ressourceudnyttelse og højne fagligheden og kvaliteten.

Derfor ser vi i Dansk Erhverv og FOA frem til, at aftalepartierne sammen med regeringen følger op på Sundhedsstrukturkommissionens rapport, som netop ældreaftalen slår fast, at der skal følges op på.

Det er vigtigt, at snitfladerne mellem ældreområdet og sundhedsområdet bliver drøftet. Og at vi finder en løsning, der sætter borgeren i centrum.

En central ambition bør derfor være, at vi sammen får helhedsplejen gjort hel.

Bragt i Altinget, den 27. august 2024